Ana Sayfa >  Nilüfer Damalı Vakfı > Vakıf Hakkında

Vakıf Hakkında

Nilüfer Damalı VakfıCumhuriyet kuşağının ilk öğretmenlerinden olan Nilüfer Damalı, gençlik yıllarını adadığı ve gönül verdiği meslek hayatı boyunca, çocuklara ve gençlere olan sevgisi ışığında değişik okullarda öğrenciler yetiştirdi. Nilüfer Damalı için eğitim, toplumu çağdaşlığa götüren en önemli araçtı.

Vakıf; yaşamı boyunca bize sadece sıcak bir yuva sağlamakla kalmayıp, yaşamaya, sevmeye, öğrenmeye ve hem birey hem de toplum olarak daimi ilerlemeye yönelik inanç ve idaellerini bizlere aktararak hepimiz için bir yol gösterici olan sevgili annemiz Nilüfer Damalı’nın anısına kurulmuştur. Amacımız O’nun yol göstericiliğini, idealleri ve inançları doğrultusunda sürekli kılmak ve paylaşmaktır.

Düşünüyoruz ki, toplumlar da ağaçlara benzer bir bakıma.. Kök ne kadar sağlıklı ve güçlü olursa, ağacın çiçekleri, meyveleri o kadar renkli, canlı olur. Bizler, toplumun kökünü, eğitim, kültür ve çevre bilincinin yerleşmesi güçlendirir diyoruz. Ve kökü güçlendirmeyi, ağacı büyütmeyi, bereketlendirmeyi, Nilüfer Damalı Vakfı’nın esin kaynağı olarak belirliyoruz.

İşte bu amaçlar ve duygular ışığında Aralık 1996 yılında kurulan NİLÜFER DAMALI VAKFI, ülkemizde eğitim, çevre ve kültürel alanda yaşanan sorunların çözümüne kendi imkanları dahilinde yardımcı olmak arzusundadır. Genç insanların eğitimine katkıda bulunmak, çevre koruma ve güzelleştirme bilincinin yerleşmesini sağlamak, kültürel ve sanatsal değerlerimizin tanıtımını gerçekleştirmek ve bu değerleri günlük hayatımızın parçaları haline getirmek yolunda sizleri bu vakıf etrafında birleşmeye davet ediyoruz. Önereceğiniz projeler ve katkılarınızla, birlikte pek çok atılım yapabileceğimize inanıyoruz.

“NİLÜFER DAMALI” Kimliği

Nilüfer Damalı1910 yılında Osmanlı topraklarında, Selanik yakınlarında bulunan Mitroviçe’de doğdu. Balkan savaşı sıralarında ailesi ile birlikte Anadoluya dönüp Sivas’a yerleştiler. Soyadı kanunu ile beraber, aile Örs soyadını aldı.

1928 yılında Sıvas’ta Kız Muallim Mektebini bitirdi. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde dokuz yıl öğrenciler yetiştirdi.

1938 yılında Ercüment Damalı ile Sivas’ta evlendikten sonra, öğretmenlikten ayrılarak yaşamını yuvasına ve Dalga, Alev, Volkan, Tipi ve Atom adlarındaki beş çocuğuna adadı.

1950 yılında eşinin görevi nedeni ile Ankara’ya yerleştiler. Nilüfer Damalı gençlerin eğitimi ve insanların aydınlanması için çalışmalarına 1979 yılında Ankara’da vefat ettiği tarihe kadar devam etti.